Artikuj
Comments: 1 Views: 106
Rating: (4 Votes)
By theDirector3
At January 30, 2008, 03:39:00 PM

Comments: 4 Views: 325
Rating: (8 Votes)
By theDirector3
At January 02, 2008, 10:02:00 PM
Video e javës


   iPhone Stopwatch hits 1,000 hours.  
Diskutimet e fundit
[Today at 07:50:06 PM]

[Today at 07:17:12 PM]

[Today at 07:10:33 PM]

[Today at 07:02:39 PM]

[Today at 07:00:28 PM]

[Today at 06:12:13 PM]

[Today at 04:30:10 PM]

[Today at 03:24:27 PM]

[Today at 03:17:25 PM]

[Today at 03:09:40 PM]
Muzikë

Pages: [1] |   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Topic: Hyrje ne VB  (Read 100 times)
« on: December 04, 2007, 11:01:03 AM »
Elite mameluke
8 Online
Administrator
Newbie

*****
Posts: 23Çka është Visual Basic?

Dim strTungBote as string = “Tungjatjeta Botë”
Msgbox.show(strTungBote)Visual Basic është një nga shumë gjuhet programuese qe ekzistojnë sot, është një ambienti vizual i zhvillimit te programeve për Windows, Linux, OS si dhe tani përdoret për zhvillimin e ueb platformës. Programeri dizajnon Windows ose Web formën duke i bart elementet (kontrollat si textbox combobox datagrid etj) nga ToolBox-i dhe shkruan kodi për këto elemente. Visual Bacis është e bazuar ne ngjarje “event griven” qe do te thotë qe kodi përkatës ekzekutohet kur përdoruesi e thërret atë duke klikuar ne butona ose duke i lëvizur objektet etj.
Pse Visual Basic është shumë e popullarizuar?
Programerët kane përjetuar ndryshime te mëdha gjate viteve te programimit për makina te ndryshe. P.sh çka ka marr disa dite te punohet ne C ose C++ tani behet për disa ore me VB. Visual Basic ka shumë vegla interesante qe na ndihmon neve te bëjmë programet dhe na e bene jetën me te lehte duke e shënuar vete pjesën me te madhe te “kodit te vështire”. VB nuk është vetëm gjuhe programuese por është edhe ambient grafike i zhvillimit. Ky ambient iu mundëson programerëve qe kane pak eksperience qe shumë shpejt te shkruajnë Windows programe shumë te forta (te mira). VB ofron mundësinë e zhvillimit te programeve qe janë “front-end” (ajo çka e sheh përdoruesi)  e deri te zhvillimi i sistemit te database-ve kështu duke e përdorur ndërfaqen (user interface) për te marr shënimet qe i fusin përdoruesit dhe për ti shfaqur ato si output ne një forme me te bukur (raporte).
VB është e popullarizuar sepse na mundëson te bëjmë programe te bukura me pak kod përderisa ne shumë gjuhe tjera për ketë duhet te shkruash 1000 rreshta kod. Përderisa programeri punon ne ambientin grafik te zhvillimit VB ne prapavijë gjeneron kodin automatikisht.


Fushat e përdorimit


Duke përdorur veglat e VB ne shumë shpejt mund nga një ide abstrakte te nxjerrim një program te dizajnuar qe e shohim ne ekran. VB te inkurajon qe te eksperimentosh, ripunosh, korrektosh dhe te lidhesh ne rrjete atë qe e keni punuar duke e bere te mundshme përmbushjen e kërkesave tuaja. Megjithatë me se shumti e inspiron imagjinatën dhe kreativitetin tuaj. VB është ideale për zhvillimin e programeve për WINDOWS OS. Zhvillimi i programeve ne VB mund te themi se i thjeshte as qe ne vete ka vetëm 3 hapa:


1.   Dizajnimi i pamjes se programit
2.   Përcaktimi i tipareve – karakteristikave te objekteve te programit
3.   Shkrimi i kodit direkt për pune specifike


VB përdoret për te zhvilluar programe për fusha te ndryshme. Disa nga këto fusha janë:

•   Mbajtja e llogarive (Accounting )
•   Tregti (bussiness)
•   Konsulence
•   Edukim
•   Ligje
•   Marketing dhe shitje
•   Medicine
•   Hulumtim
•   Shkence
•   Etj


Shumë gjera qe mund te bëhen me Visual Basic nuk janë shumë themelore-elementare (basic). VB është shumë e fuqishme sa qe nëse mund te imagjinoni çfarëdo detyre te programimit kjo mund te behet duke përdorur VB.

Historia e VB-së

Mikrosofti se pari ka lansuar VB-ne ne vitin 1987. Ne atë kohe ka qene vegla e pare me ambient visuel te programimit nga MS dhe ka qene ne konkurrence me C, C++, Pascal dhe gjuhe tjera te programimit. Ne fillim VB nuk ka qene e popullarizuar dhe ketë nuk e ka arritur deri ne versionin 2.0 kur dhe programorët zbulojnë fuqinë e kësaj gjuhe, nga versioni 3.0 kjo behet gjuha me e kërkuar ne treg.

Versionet dhe vitet e debutimit i keni me poshtë:

•   1991, VB1
•   1992, VB2
•   1993, VB3
•   1996, VB4
•   1997, VB5
•   1998, VB6
•   2001, VB. NET (bashkë me .Net framework 1.0)
•   2004 VB.NET me .Net framework 1.1
•   2005 VB.NET me .Net framework 2.0
•   2007 VB.NET me .Net framework 2.0 me përkrahje për Vista
•   2007 VB.NET me .Net framework 3.0
•   2007 VB.NET me .Net framework 3.5

Logged

"Willing is not enough; we must do. Knowing is not enough; we must apply." --- Bruce Lee
« Reply #1 on: December 16, 2007, 02:58:43 AM »
VIVA IL CINEMA.™
theDirector3 Offline
Administrator
Full Member

*****
Posts: 181shumë mirë e ki pregaditë.
Logged

Thoughts lead to -- words
Words lead to -- actions
Actions lead to -- habits
Habits lead to -- character
Character leads to -- destiny.
« Reply #2 on: March 03, 2008, 04:30:27 PM »
autoluminescent Online
special members
Newbie

*****
Posts: 3per ata qe dojne shembuj ne .net edh egjuhet tjera, qetu ka me kille Tongue

  www.planetsourcecode.com

enjoy!
Logged
 
Tags: Gjuhët programuese 
Pages: [1] |   Go Up
  Send this topic  |  Print  
 
Jump to:  


Komuniteti i Teknologjise se Informacionit; diskutime, teknologjia, interneti, programim, harduer, softuer, filma, programe, lojra.
Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

©2008 ayih Organization.