Ese për 7 Marsin (3 ese jonë)

(1/1)

Personal:
1.
Sot eshte 7 marsi, dita e mesuesit.
Me siguri te gjitheve iu kujtohen ditet e para ne bangat e shkolles. Me siguri te gjitheve iu kujtohen mesimet e para me alfabetin shqip, shqiptimet e para, filli i diturise...
Per te gjitha keto duhet falenderuar mesuesit tane. Sot ne diten e mesuesit shpalos kujtimet e mia te embla per mesuesen time te dashur...
E nderuara mesuese,
kane kaluar disa vite qe nga bangat e shkolles fillore por kujtimet e embla jane ato qe te kaluaren e bejne pjese te sotmes.
Duke t'u falenderuar per cdo gje qe kam nga Ty, te deshiroj shendet dhe pleqeri te mbare!2.
Në traditën shqiptare, 7 marsi njihet si Dita e Mësuesve, ditë në të cilën të gjithë arsimtarët shqiptarë marrin urimet më të përzemërta nga nxënësit e tyre dhe mbarë shoqëria.

Në këtë ditë feste, të gjithë ne sjellim ndërmend të gjithë ata mësues të dashur që kemi patur në vite, prej të cilëve kemi mësuar jashtë mase shumë, më shume se sa ne u japim kredi. Sot është dita për ti kujtuar, falenderuar dhe respektuar pasi ata janë pjesë e pandarë e jetës dhe suksesit tonë.

3.
Nderkohe, personalitete te arsimit shqip kane vene ne pahe kete dite duke thene se :"Kjo date e shenuar - Dita e Mesuesit, qe lidhet me ate te 7 Marsit te ndritur te vitit 1887, eshte pikerishte dita kur u hap Mesenjtorja e pare shqipe ne Korçe, para 117 vjeteve. Ajo dite e shenuar me pase, ka mbledhur rreth vetes, ne koherenc te me shume se nje shekull, te gjithe shqiptaret, pa dallim krahine ideje e feje. Pasi, si  ne te kaluaren dhe koha e sotme qe jetojme, vazhdimisht deshmojne per ate akt te Rilindjes sone Kombetare. Nuk eshte rastesi qe per hapjen e Mesenjtores shqipe te Korçes, per ate enderruan e punuan koloset e mendimit perparimtar shqiptar : Naimi e Samiu, Jani Vreto dhe Vaso Pasha, Pandeli Sotiri dhe dhjetra e dhjetra atdhetare te tjere. E pare ne kete kontekst hapja e kesaj shkolle dhe e shume te tjerave ne mbare vendin, nuk ishte gjithashtu rastesi, por fryt i perpjekjeve per shkollen dhe arsimin shqip i Lidhjes Shqipetare te Prizrenit. Ashtu, sikurse nuk ka qene rastesi fakti qe kjo shkolle shqipe u hap ne Korçe, ne ate qytet me tradita te shkelqyera, veç te tjerash, edhe ne fushen e arsimit e te kultures. Mesonjtorja shqipe e Korçes, shenonte nje hap te madh perpara ne zhvillimin e arsimit tone Kombetar. Ajo ishte e para shkolle fillore shqipe me fizionomi te plote kombetare, laike dhe demokratike.Çelja e Mesonjtores ishte fryt i perpjekjeve te perbashketa te atdhetareve brenda vendit e te shoqerive patriotike shqiptare te mergimit dhe perbente nje fitore per gjithe Levizjen Kombetare."

Navigation

[0] Message Index