Artikuj
Comments: 1 Views: 119
Rating: (4 Votes)
By theDirector3
At January 30, 2008, 03:39:00 PM

Comments: 4 Views: 344
Rating: (8 Votes)
By theDirector3
At January 02, 2008, 10:02:00 PM
Video e javës


   The future of Computing: Piclens + Zcam Demo.  
Diskutimet e fundit
[Today at 12:04:31 AM]

[March 17, 2008, 11:07:51 PM]

[March 17, 2008, 11:03:39 PM]

[March 17, 2008, 09:38:30 PM]

[March 17, 2008, 09:15:53 PM]

[March 17, 2008, 08:07:52 PM]

[March 17, 2008, 07:53:50 PM]

[March 17, 2008, 07:48:02 PM]

[March 17, 2008, 07:30:26 PM]

[March 17, 2008, 07:21:25 PM]
Muzikë

Pages: [1] |   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Topic: Libri i parë dhe dokumenti i parë i shqipes së shkruar para Formulës së pagëzim  (Read 58 times)
« on: March 13, 2008, 11:59:45 PM »
bombarduesi Online
Newbie

*
Posts: 14  Kohët e fundit është zbuluar një doc. (libër Autobiografi), i cili konsiderohet si më e vjetri i shkruar në gjuhën shqipe deri më sot .
  Ky doc. është një libër autobiografi e kompletuar e vet autorit e që daton shumë vite më parë se sa doc. e njohura deri më sot.
  Libri në fjalë përmban më se 200 faqe; është komplet dhe nuk i mungon asnjë fletë zatën i posedon edhe kopërtinat. Është i shkruar i tëri në shqipe nga autori Origj.Theodor Scodraniti (Teodor Shkodrani), dijetar, shkrimtar, transkriptolog i gjuhëve të lashta dhe shkencëtar i kohës. Autori në ditarin e tij e thekson se ishte  nga Shkodra. Libri është shkruajtur ekzaktësisht më 09/03/1210 në origj.
  ME NENDTE MARXITE NIMILE DYTE CINDTE  E THETE.
  Kryesisht libri flet për jetën dhe veprat e Teodor Shkodranit. Është shumë e rëndësishme të theksohet se librin e zbuloi Prof. Dr. Musa Ahmeti kosovar në vitin 2003-04 ndoshta do ju befasojë kjo periudhë prej dy vitesh e zgjatjes së zbulimit, mirëpo kjo duhet te theksohet kështu ngase kishte shumë polemika nga shumë historianë transkriptologë mbarë shqiptarë deri sa erdhën në përfundim se ky doc. është origjinal dhe autentik i vet autorit Teodor Shkodranit dhe pas shumë kundërthënieve u pranua si dokumenti i parë i shkruar  në gjuhën shqipe.
  Në fillim Prof.Dr. Musa Ahmeti hezitonte t'ua dorëzonte zbulimin e tij autoriteteve kompetente, ngase kishte frikë se mund të manipulohej me të dhe kështu t'i mirrej autorësia e zbuluesit nga të tjerët. Pra kjo ishte edhe një arsye tjetër pse u ngjallën aq shumë polemika dhe pse kishte aq shumë divergjenca lidhur me zbulimin e Dr. Musasë. Mirëpo, pas shumë orvatjesh erdhi deri te kompromisi nga të dyja palët.   
  Vlen të theksohet se Prof. dr. Musa Ahmeti arriti ta zbulojë këtë libër pas katër vite e gjysmë hulumtimesh që bëri me vetmohim ne arkivet e Vatikanit, të Stambollit, dhe të Dubrovnikut.        Ndërkaq është me relevancë të madhe t'ua bëj me dije se Prof. Dr. Musa Ahmeti jovetëm që e   zbuloi këtë doc., por ai e bëri edhe transkriptimin e tij nga gjuha e lashtë shqipe po them kushtimisht e autorit tonë, në gjuhën e sotme shqipe ngase qe shumë e vështirë të kuptohej nga ne sot.
  Ndër të tjera shkencëtari  e bëri publik zbulimin e tij në Bibliotekën Kombëtare në Prishtinë ku edhe e paraqiti dokumentin autentik para masës dhe kështu mëpastaj u morën transkriptologët historianët e shumë shkencëtarë të tjerë rreth autenticitetit dhe origjinalitetit të ditarit autobiografik në fjalë e që pas shumë studimeve që i bënë këta të sipërpërmendurit  zbulimi u pranua. Mes tjerash dokumentin e sbuluar  e publikoi edhe revista exclusive 2003 duke i paraqitur të dyja ballinat autentike të librit. Pra sot kemi një dokument shumë më të vjetër se sa Formula e pagëzimit, Fjalorthi i Arnold Von Harfit, Meshari, etj.
  "Unë mendoj se shqipja e shkruar daton edhe më parë se sa ky doc. mirëpo, deri më tani  rezulton që ky të jetë dokumenti  më i vjetët i shkruar në gjuhë shqipe.
                                                      By Shak bombarduesi
 
« Last Edit: March 14, 2008, 09:00:13 PM by bombarduesi » Logged
« Reply #1 on: March 14, 2008, 02:58:01 PM »
VIVA IL CINEMA.™
theDirector3 Online
Administrator
Full Member

*****
Posts: 206shume me vlere, ky artikull. 

... është komplet dhe nuk i mungon asnjë fletë zatën i posedon edhe kopërtinat.
Logged

Thoughts lead to -- words
Words lead to -- actions
Actions lead to -- habits
Habits lead to -- character
Character leads to -- destiny.
« Reply #2 on: March 15, 2008, 10:27:26 PM »
Dj-Hero
heroidi Online
Rock N' Roll
Jr. Member

**
Posts: 69postim me vlerë  Grin Grin Grin Grin
Logged

 
Tags:
Pages: [1] |   Go Up
  Send this topic  |  Print  
 
Jump to:  


Komuniteti i Teknologjise se Informacionit; diskutime, teknologjia, interneti, programim, harduer, softuer, filma, programe, lojra.
Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

©2008 ayih Organization.